سینوزیت حاد

فهرست مطالب

به التهاب سینوس ها، سینوزیت گفته می شود؛ چنانچه مدت زمان ابتلای سینوس ها به التهاب و عفونت از یک ماه کمتر باشد به آن سینوزیت حاد گفته می شود. در صورت ابتلا به این عارضه ، با مراجعه به دکتر مسعود رادمان ، تحت نظر ایشان درمان شوید.

به طور معمول یک علت میکروبی دلیل بروز سینوزیت حاد است؛ به عبارت دیگر قارچ ها، ویروس ها یا باکتری ها وارد سینوس ها شده، موجب عفونی و ملتهب شدن آن ها می شوند که این امر در نهایت منجر به بسته شدن مجرای سینوس های می شود.

با بسته شدن سینوس ها، ترشحات میکروبی از سینوس ها به عنوان خانه ای برای زندگی استفاده نموده، درون حفره های تو خالی آن ها جمع شده و در آنجا رشد می نمایند. بعد از مدتی میکروب ها همدیگر را تقویت کرده، رشدشان بیشتر می شود و در نهایت نشانه های سینوزیت در افراد بروز می نمایند.

 

سینوزیت حاد

 

علائم اصلی سیـنوزیت حاد

سينوزيت به طور معمول با علائم و عوارض ذیل برای افراد همراه است که بیشتر در محدوده بینی رخ می دهند:

  • فرد دچار پری و احتقان بینی می شود.
  • در بینی فرد ترشحات چرکی جمع می شود.
  • فرد احساس کاهش بویایی خواهد داشت.
  • در برخی موارد در بیمار تب بروز می نماید.
  • از پشت حلق ترشحات چرکی وجود دارد.
  • شخص در صورت خود احساس فشار، پری و احتقان دارد.

نکته ای که باید افراد به آن توجه داشته باشند این است که درد و فشار در سینوزیت بیشتر در ناحیه صورت بوده و به سر مربوط نمی شود. دردهای ناحیه سر در بیشتر مواقع علت های عصبی دارند.

از علائم ضعیف تر سینوزیت عبارتنداز:

  • بوی بد دهان
  • دندان درد
  • خستگی
  • سرفه

تفاوت سینوزیـت حاد و مزمن

تفاوت اصلی سینوزیت مزمن و حاد در علت آن هاست؛ همانطور که در فوق گفتیم دلیل بروز سینوزیت حاد دلایل میکروبی می باشد در حالیکه وجود نقص در سیستم دفاعی خود میزبان علت بروز سینوزیت مزمن است.

لازم به ذکر است که سینوزیت حاد با آنتی بیوتیک قابل درمان است در حالیکه سینوزیت مزمن با این روش درمان نشده و متخصص گوش و حلق و بینی با استفاده از روش های درمانی دیگر سینوس های درگیر شده به التهاب و عفونت را درمان می نماید.

سینوزیت حاد چقدر طول می کشد؟

سینوزیت حاد کمتر از یک ماه زمان می برد. علائم تان ممکن است حدود 10 روز خود به خود از بین بروند، اما ممکن است تا سه یا چهار هفته طول بکشد.

عوامل خطر سینوزیت حاد چیست؟

  • برخی از افراد، بیش از دیگران به سینوزیت حاد مبتلا می شوند. آن ها شامل گروه های زیر می باشند:
    افرادی که آلرژی دارند.
  • کسانی که مشکلات ساختاری در بینی خود مانند انحراف تیغه بینی دارند یا پولیپ ها، که زائده هایی هستند و می توانند داخل بینی یا حفره های سینوسی قرار بگیرند.
  • اشخاصی که زمان زیادی را در مکان‌هایی مانند مهدکودک‌ها که مستعد مبتلا به عفونت می باشند.

علت سینوزیت حاد چیست؟

سینوزیت حاد اغلب به دلیل سرماخوردگی یا آلرژی به وجود می آید. همچنین می تواند ناشی از عفونت باکتریایی یا قارچی باشد که باعث تورم و انسداد سینوس ها می شود.

سینوزیت حاد چگونه تشخیص داده می شود؟

سینوزیت حاد معمولا با بررسی تمام علائم و بررسی سابقه پزشکی شما تشخیص داده می شود. در معاینه فیزیکی، پزشک گوش، بینی و گلو را معاینه می کند تا هرگونه انسداد و تورم بررسی کند. اگر پزشک شک کند که علت سینوزیت به دلیل آلرژی می باشد، پزشک از شما می خواهد آزمایش آلرژی انجام دهید تا مشخص شود کدام آلرژن‌ها ممکن است علت سینوزیت شما باشند.

سینوزیت حاد چگونه درمان می شود؟

سینوزیت حاد معمولا یک بیماری کوتاه مدت است که خیلی حاد نمی باشد. در بسیاری از افراد مبتلا، نیاز به درمان وجود ندارد یا در صورت لزوم با درمان های جزئی بهبود می یابد. اکثر مردم پس از هفت تا 10 روز خود به خود بهبود می یابند. آنتی بیوتیک ها فقط برای عفونت های باکتریایی مفید هستند. بیشتر سینوزیت ها به دلیل ویروس ها یا علل دیگری هستند که با آنتی بیوتیک درمان نمی شوند.

شما برای درمان سینوزیت، می توانید از راه های زیر نیز استفاده نمایید:

  1. اسپری های بینی مانند استروئیدهای بینی و ضد احتقان ها را استفاده کنید. شما نباید بیش از سه روز از اسپری های بینی بدون نسخه مصرف نمایید، مگر این که طبق تجویز پزشک باشد.
  2. زمان بیشتری را صرف استراحت کنید و مایعات بیشتری بنوشید.
  3. در صورت وجود درد می توانید از مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن مصرف کنید.
  4. مجاری بینی خود را با سرم نمکی شستشو دهید. از آن جایی که این فقط نمک و آب استریل است برای تمیز کردن بینی استفاده می کنید، می توانید بیش از پنج روز به شستشوی بینی ادامه دهید.

سینوزیت حاد چه عوارضی دارد؟

سینوزیت حاد به ندرت باعث عوارض شود. احتمالا سینوزیت حاد خود به خود بهبود می یابد. با این حال، در موارد بسیار نادر ممکن است که عفونت به قسمت های دیگر در سیستم عصبی شما مانند مغز، چشم یا نخاع منتقل شود.

چگونه از سینوزیت حاد پیشگیری کنم؟

سیگار کشیدن برای شما و اطرافیانتان خوب نیست؛ زیرا می‌تواند باعث انسداد مخاط در بینی و سینوس‌ها شود. از قرار گرفتن در معرض هر نوع دود که در اطراف تان وجود دارد و همچنین محرک های دیگر مانند شوره حیوانات، گرد و غبار، کپک و گرده اجتناب کنید.

برای پیشگیری از عفونت های سینوسی و سایر عفونت ها بهتر است به توصیه های زیر عمل کنید:

  1. شستن دست ها قبل و بعد از غذا خوردن و بعد از استحمام.
  2. داشتن رژیم غذایی سالم و خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات.
  3. هیدراته بمانید و سیستم ایمنی بدن خود را در وضعیت خوبی نگه دارید.
  4. اگر خانه شما خشک است از دستگاه بخور استفاده کنید یا از دستگاه تصفیه هوا استفاده کنید ت منزل تان مرطوب شود.
    مطمئن شوید که وسایل خود را به طور مرتب تمیز کنید.
  5. در صورت لزوم بینی خود را با آب نمک شستشو دهید.

چه زمانی باید برای درمان سینوزیت حاد به پزشک مراجعه کنیم؟

اگرچه بسیاری از موارد سینوزیت حاد می تواند با درمان جزئی یا بدون درمان بهبود یابد، در صورت مشاهده علائم دردناک باید به پزشک مراجعه نمایید. ممکن است برای عفونت باکتریایی نیاز به آنتی بیوتیک باشد. اگر متوجه شدید که سینوس‌های شما بعد از 10 روز بهتر نمی‌شوند، علائم بدتر شده‌اند، یا علائمی دارید که در ابتدا بهبود یافته و سپس پنج تا شش روز بعد بدتر می‌شوند، باید برای ویزیت به مطب پزشک مراجعه کنید. علائمی که پس از حدود چهار هفته ادامه می یابند ممکن است به این معنا باشد که شما مبتلا به سینوزیت تحت حاد یا مزمن هستید. اگر انواع دیگری از علائم مانند تورم شدید چشم را مشاهده کردید، یا مطمئن نیستید که در مرحله بعد چه کاری باید انجام دهید، حتا به پزشک مراجعه نمایید.

دکتر مسعود رادمان

دکتر مسعود رادمان متخصص حرفه ای گوش و حلق و بینی در شهر کرمان هستند که با به کار گیری دانش خود در کنار حس مسئولیت پذیری و تعهد کاری ، خدمات درمانی و زیبایی بسیاری را به بیماران ارائه می دهند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جهت مشاوره رایگان تماس بگیرید