سپتوپلاستی یا جراحی انحراف بینی یکی از انواع عمل های جراحی بینی می باشد. حفره های بینی توسط دیواره ای نازک که تیغه یا سپتوم نام دارد از هم جدا می شوند. حال این تیغه ممکن است در برخی از افراد به یک سمت کج و منحرف شده باشد که این امر با مشکلات بسیاری برای او همراه خواهد بود. برای کسب اطلاعات مفید در رابطه با این پروسه جراحی ، توصیه می شود مقاله زیر را که توسط بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی در رفسنجان دکتر مسعود رادمان تهیه شده است مطالعه کنید.
سپتوپلاستی در رفسنجان با دکتر مسعود رادمان
دلیل انحراف و کج بودن تیغه بینی در بیشتر موارد ژنتیک و عوامل وراثتی می باشد. اما در برخی موارد نادر دیگر امکان دارد کج و مایل بودن تیغه بینی در دوران جنینی و در حین پروسه زایمان ایجاد شده یا در بزرگسالی و به دنبال ضربه دیدن بینی بروز کرده باشد.
عوارض ناشی از انحراف بینی چیست ؟
یکی از سوراخ های بینی در صورت کج بودن تیغه از دیگری بزرگتر خواهد بود. همچنین با توجه به اینکه شدت انحراف چقدر است ممکن است بینی گرفته شود، جریان هوا در آن کاهش یافته و فرد دچار مشکلات تنفسی گردد. بروز اختلال در تخلیه بینی از دیگر عوارض ناشی از این مشکل است که موجب افزایش میزان عفونت و آبریزش در ناحیه پشت بینی می شود.
مزایای عمل انحراف بینی چیست ؟
این جراحی درمانی دارای مزایای بی شماری است که در ذیل به تعدادی از آن ها اشاره شده است:
- نفس کشیدن بیمار با انجام این عمل جراحی راحت تر صورت می گیرد.
- مشکلاتی همچون خروپف و آپنه خواب با این جراحی درمانی رفع می شود.
- مخاط بینی به طور عادی از سینوس ها خارج شده و در نتیجه بیمار کمتر دچار عفونت های سینوسی می شود.
- حس بویایی فرد بهبود می یابد.
انحراف تیغه بینی چگونه تشخیص داده می شود ؟
پزشک احتمالاً با انجام آندوسکوپی بینی که شامل قرار دادن لوله ای با دوربین در انتهای آن است، داخل بینی را معاینه می کند.سی تی اسکن نیز می تواند انحراف سپتوم را تشخیص دهد، اما معمولاً غیر ضروری است. پس از تشخیص، پزشک در مورد گزینه های درمانی، از جمله سپتوپلاستی با مراجعه کننده صحبت خواهد کرد.
چگونه بیمار برای سپتوپلاستی آماده می شود ؟
پزشک باید از تمام داروهایی که بیمار مصرف می کند، مانند داروهای بدون نسخه، مکمل ها و گیاهان دارویی اطلاع داشته باشد. قبل از جراحی، بیمار باید مصرف داروهایی مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن و برخی مکملهای گیاهی را که سبب افزایش خون ریزی می شود، قطع کند. همچنین پزشک باید در مورد این که آیا بیمار آلرژی یا مشکلات انعقاد خون دارد یا خیر، بداند.
درمان انحراف بینی در کرمان با دکتر مسعود رادمان
جراحی تنها روشی است که با انجام آن می توان مشکل انحراف بینی را به طور کامل و قطعی درمان نمود و در اصطلاح به آن سپتوپلاستی گفته می شود. لازم به ذکر است که عمل انحراف استخوان بینی یک جراحی درمانی بوده، فقط موجب رفع انحراف تیغه بینی می شود و هیچ تاثیری در رفع مشکل کجی ظاهری بینی ( جراحی بینی کج ) ندارد. در صورتی که خواستار رفع همزمان مشکل انحراف استخوان بینی و ایرادات ظاهری این عضو هستید باید برای جراحی سپتورینوپلاستی که تلفیقی از دو جراحی انحراف بینی و جراحی زیبایی بینی ( رینوپلاستی ) است اقدام نمایید.
افراد مبتلا به انحراف بینی چه علائمی خواهند داشت ؟
خونریزی بینی : بسیار شایع است که در برخی موارد استخوان سپتوم یا تیغه بینی افراد دچار خشکی شود ، که در پی آن افراد با خونریزی بینی خود مواجه خواهند شد ، که این علائم بسیار ناخوشایند بوده و موجب نگرانی در افراد می شود.
انسداد حفره های بینی : یکی دیگر از عوارض همراه با این عارضه که نیاز افراد را به جراحی انحراف بینی می افزاید ، انسداد حفره های بینی می باشد. انسداد یکی از علائمی بوده که اغلب افراد با آن مواجه می شوند ، همچنین در صورتی که افراد به سرما خوردگی ، آلرژی و دیگر بیماری ها ابتلا پیدا کنند تاثیر بسیار منفی داشته و انسداد نیز در آن ها شدت پیدا می کند.
عفونت سینوس : افراد مبتلا به انحراف بینی بسیار مستعد ابتلا به عفونت های سینوسی می باشند ، به این معنا که مجاری تنفسی آن ها با وجود عفونت بسته می شود ، که علائمی همچون سرماخوردگی نیز خواهند داشت. عفونت سینوس ها که تاثیر مستقیم بر تنفس افراد دارد می تواند عوارض دیگری را به همراه داشته باشد که موجب آزار افراد می شود.
احساس درد در صورت و سر : همراه با مشکلات تنفسی افراد درد بسیار زیادی را در سر و صورت خود احساس خواهند کرد که مرور زمان این درد افزایش یافته و تاثیر منفی بر روند زندگی افراد می گذارد.
اختلالات خواب : بهتر است بدانید که این عارضه می تواند بر کیفیت خواب شما عزیزان نیز تاثیر بگذارد ، بنابراین برای بهبود کیفیت خواب خود بهتر است جهت درمان آن به یک جراح بینی خوب و حاذق مراجعه نمایید.
آیا سپتوپلاستی خطرات یا عوارضی دارد؟
خطرات یا عوارض به ندرت اتفاق می افتد. یکی از خطرات این است که خون ریزی ممکن است در طول جراحی افزایش یلبد، به خصوص اگر بیمار، از قبل مصرف داروهای رقیق کننده خون را قطع نکرده باشد. اگر این اتفاق بیفتد، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که عمل را ادامه ندهد. عفونت به دلیل استریل نبودن داخل بینی، امکان پذیر است. یکی دیگر از موارد نادر، نشت مایع نخاعی است. این می تواند به این دلیل اتفاق بیفتد که سپتوم نزدیک جمجمه و مغز است و توسط مایع محافظ مغزی نخاعی احاطه شده است. اگر مایع نخاعی نشت کند، ممکن است عفونت ایجاد شود. این ممکن است منجر به مننژیت (یک بیماری جدی شامل التهاب غشاهای اطراف مغز و نخاع می باشد) شود.
عوارض جراحی انحراف بینی
کسی که جراحی انحراف بینی انجام می دهد، ممکن است دچار هماتوم شود، که تورم ناشی از خون لخته شده در بافت است، یا آبسه، که تجمع چرک در داخل بدن است. بی حسی در دندان های بالا و لب یا نوک بینی می تواند به دنبال سپتوپلاستی ایجاد شود.این به این دلیل است که اعصاب منتهی به لثه و دندان های جلویی در فک بالا از بینی عبور می کنند. این اعصاب ممکن است در طول جراحی کشیده یا آسیب ببینند. معمولاً بیحسی موقتی به همراه دارد و پس از چند هفته یا چند ماه برطرف می شود. به وجود آمدن سوراخی در سپتوم بینی، احتمال دیگری از عوارض بعد از جراحی انحراف بینی است. اگر سوراخ شدن علائم ایجاد نکند، پزشک آن را به حال خود رها می کند. اما اگر سوراخ شدن منجر به پوسته پوسته شدن، خشکی یا انسداد مجرای بینی شود، جراح می تواند عمل دیگری برای بستن سوراخ انجام دهد. تغییر در طعم و بو ، کیفیت و ویژگی های صدا نیز می تواند بر افرادی که سپتوپلاستی انجام داده اند، ایجاد شود. ممکن است بینی ناصاف به نظر برسد، یا پل بینی ممکن است فرورفتگی داشته باشد، اما چنین تغییرات زیبایی قابل ترمیم است. در نهایت، اگرچه بیشتر افراد از بهبود تنفس لذت می برند، اما برخی از آن ها اینطور نیستند و دچار مشکل در تنفس می باشند. اگر علائمی مانند تغییر فشار خون و ضربان قلب، تب و تغییر رنگ پوست در فرد ایجاد شد، فورا به پزشک یا جراح اطلاع دهید.
سن مناسب عمل سپتوپلاستی
به طور کلی، بهترین سن برای انجام سپتوپلاستی زمانی است که رشد صورت به طور کامل متوقف شده باشد. این معمولاً در حدود 14 سالگی برای دختران و 16 سالگی برای پسران اتفاق می افتد. اما اگر کودکی به صورت مادرزادی دچار انحراف تیغه بینی باشد ، می توان او را عمل کرد ؟
عوامل متعددی وجود دارد که جراحان برای تعیین اینکه آیا سپتوپلاستی برای یک فرد در سنین پایین مناسب است یا خیر ، در نظر می گیرند :
- شدت انحراف سپتوم : انحراف خفیف سپتوم ممکن است تا زمانی که فرد به سن بلوغ نرسد ، مشکلی ایجاد نکند.
- رشد استخوان صورت : اگر استخوان صورت هنوز در حال رشد باشد ، ممکن است پس از عمل سپتوپلاستی دوباره منحرف شود.
- سلامت عمومی : فرد باید از سلامت عمومی کافی برای تحمل عمل جراحی و بهبودی پس از آن برخوردار باشد.
انجام سپتوپلاستی در سنین پایین چه مزایایی دارد ؟
انجام سپتوپلاستی در سنین پایین می تواند مزایای متعددی مانند :
- بهبود تنفس : اصلاح انحراف سپتوم می تواند به طور قابل توجهی تنفس را در فرد بهبود بخشد.
- کاهش عفونت های سینوسی : انحراف سپتوم می تواند به عفونت های سینوسی منجر شود. سپتوپلاستی می تواند به پیشگیری از این عفونت ها کمک کند.
- بهبود ظاهر : سپتوپلاستی می تواند ظاهر بینی را نیز بهبود بخشد.
مشاوره با جراح
اگر شما یا فرزندتان انحراف سپتوم دارید ، باید با یک جراح متخصص مشورت کنید. جراح می تواند وضعیت شما را ارزیابی کند و تعیین کند که آیا سپتوپلاستی برای شما مناسب است یا خیر. هنگام مشاوره ، لیست دارو هایی که مصرف می کنید را به جراح بدهید ، همچنین اگر دارای حساسیت دارویی هستید ، حتما به جراح بگویید تا در فرایند جراحی و بعد از سپتوپلاستی ، مشکلی پیش نیاید.
بعد از سپتوپلاستی چه انتظاری می توانیم داشته باشیم ؟
از آنجایی که این عمل از طریق سوراخ های بینی انجام می شود، زیباجویان نگران زخم های صورت یا کبودی اطراف چشم نیستند. با این حال، ممکن است درد یا حساسیت در جلوی بینی، گرفتگی ناشی از تورم و خون دماغ و یا ریزش مخاط بینی را تجربه کنند. تورم ناشی از جراحی ممکن است دو تا سه روز طول بکشد. معمولاً داروهای بدون نسخه درد را کاهش می دهند، اگرچه پزشک ممکن است مسکن تجویز کند. امکان دارد پزشک از بیمار بخواهد از اسپری ها یا سرم های نمکی برای رفع گرفتگی بینی استفاده کند. با این حال، اگر بینی گچ یا آتل داشته باشد، فرد باید از طریق دهان نفس بکشد تا زمانی که برداشته شود. ممکن است تا سه ماه طول بکشد تا تورم بینی کاهش یابد.
بعد از سپتوپلاستی چگونه از خودمان مراقبت کنیم ؟
- در روزهای ابتدایی استراحت کنید.
- از مالش و لمس بینی اجتناب کنید.
- بینی را باد نکنید، حتی اگر احساس گرفتگی دارید، زیرا ممکن است باعث خون ریزی شود.
- هنگام استراحت، برای کاهش تورم و گرفتگی، سر را روی دو بالشت قرار دهید.
- 24 ساعت اول پس از جراحی از استحمام یا حمام کردن خودداری کنید.
- بعد از یک یا دو هفته می توانید به محل کار یا مدرسه برگردید.
- برای یک یا دو هفته پس از جراحی، فعالیت هایی را که ممکن است باعث زمین خوردن یا اصابت ضربه می شوند، کاهش دهید.
- برای کاهش درد و تورم، میتوانید یک کیسه یخ را که با یک پارچه یا حوله تمیز پوشانده و روی بینی و ناحیه چشم قرار دهید.