جراحی لوزه در چه مواردی انجام می شود ؟ محل قرارگیری لوزه ها که از نقش بسزایی در سیستم ایمنی بدن برخوردار بوده و موجب جلوگیری از ورود ویروس ها و میکروب ها از راه تنفس می شوند در دو طرف گلو می باشد. چنانچه لوزه های فرد دچار عفونت شده، بزرگ شنود، کارایی خود را از دست داده و دیگر قادر به حفاظت بدن از میکروب ها نباشند می توان آن ها را با عمل جراحی خارج نمود. جهت برداشتن لوزه ها می توانید به دکتر مسعود رادمان متخصص جراحی پلاستیک بینی و صورت در کرمان مراجعه نمایید.
محل قرار گیری لوزه در گلو
لوزه ها از بافت های لنفاوی تشکیل شده اند ، که در انتهای مجاری تنفسی و بالای حلق قرار دارند. نام دیگر این عضو ادنوئید است ، که عضوی از سیستم ایمنی بدن بوده و وظیفه دفع و مبارزه با باکتری های و ویروس ها را دارد.
مشکلات ناشی از لوزه ها
مشکلات ناشی از لوزه ها را می توان به دو دسته ذیل تقسیم نمود:
- مشکلات ناشی از عفونت لوزه ها
- مشکلات ناشی از بزرگ شدن لوزه ها
عفونت های لوزه
ویروس ها یا میکروب ها می توانند منشا عفونت های لوزه باشند که تشخیص این موضوع به عهده پزشک بوده و درمان مناسب با توجه به نوع عفونت اتخاذ می شود. عفونت گلو به طور مکرر منجر به بروز عوارضی در افراد خواهد شد که آن ها را در ادامه آورده ایم:
عوارض چرکی : از جمله آبسه ها که می بایست آن ها را با جراحی لوزه درمان نمود.
عوارض غیر چرکی : این عارضه ها به دلیل تاثیر مستقیم عفونت ایجاد نشده و معمولاً به دلیل وجود مشکلاتی در سیستم ایمنی به وجود می آیند. نارسایی کلیه، تب رماتیسمی و مخملک از جمله این عوارض می باشند.
دلایل بزرگ شدن لوزه ها
عفونت های مکرر لوزه ها و دود سیگار از جمله عواملی می باشند که در رشد لوزه ها موثر هستند؛ بزرگ شدن بیش از حد لوزه ها موجب انسداد راه تنفس فرد می گردد. به دلیل شل شدن عضلات بدن در حین خواب و همچنین نیروی جاذبه این انسداد در حالت درازکش و در هنگام خواب بیشتر خواهد بود.
از جمله علائم انسداد تنفسی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
علائم روزانه : خشکی دهان، مشکلات رفتاری، خواب آلودگی، اختلال در بلع و سردرد صبحگاهی
علائم شبانه : تنفس دهانی، تنفس صدادار، انسداد تنفس و غیره.
چگونگی انجام عمل لوزه
بهتر است بدانید که لوزه ها توده هایی کوچک در پشت نای هستند ، که به عنوان جایگاهی برای گلبول های سفید بدن شناخته می شوند. در برخی مواقع ممکن است این ناحیه عملکرد مفید خود را از دست دهد و محلی برای ابتلای به عفونت شود. در نتیجه طی پروسه جراحی لوزه ، این بافت به طور کامل برداشته می شود. با استفاده از یک بیهوشی و بکارگیری از ابزار هایی بخصوص جراحی آغاز شده و لوزه ها از دهان خارج می شوند.
نکته : ریسک و احتمال خونریزی بعد از برداشت لوزه ها بسیار بالا می باشد ، بنابراین جراح لوزه خوب در کرمان دکتر مسعود رادمان ، با اعمال گرما در محل برش ، تا حد ممکن از خونریزی لوزه ها پیشگیری می کند.
اقدامات قبل از جراحی لوزه
در حالی که عمل لوزه یک عمل معمول و نسبتاً ساده است ، اما مانند هر عمل جراحی دیگری ، نیاز به آمادگی قبل از عمل دارد.
- مشورت با پزشک : اولین قدم مشورت با پزشک یا جراح گوش و حلق و بینی است. در این جلسه پزشک سابقه پزشکی شما را بررسی میکند و آزمایشاتی مانند آزمایش خون و ادرار را تجویز میکند. همچنین در مورد داروهای مصرفی شما سوال خواهد کرد و ممکن است از شما بخواهد مصرف برخی از آنها را قبل از عمل قطع کنید.
- آزمایشات : آزمایش خون برای بررسی تعداد گلبولهای سفید خون و انعقاد خون انجام میشود. همچنین ممکن است آزمایش ادرار برای بررسی عملکرد کلیهها تجویز شود.
- قطع مصرف دارو : برخی از داروها مانند آسپرین و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن میتوانند خطر خونریزی را افزایش دهند. پزشک شما در مورد قطع مصرف این داروها قبل از عمل به شما اطلاعات میدهد.
- انتخاب همراه : قبل از عمل ، باید یک فرد بزرگسال را به عنوان همراه خود انتخاب کنید. این فرد میتواند شما را به بیمارستان یا مرکز جراحی ببرد و بعد از عمل تا رسیدن به خانه از شما مراقبت کند.
- آمادگی منزل : قبل از عمل ، خانه خود را برای دوران نقاهت آماده کنید. غذاهای نرم و مایعات تهیه کنید. همچنین میتوانید از قبل ملحفهها را عوض کنید و لباسهای گشاد و راحت آماده کنید.
روز قبل از عمل
- غذا نخورید : معمولاً به شما گفته میشود که از شب قبل از عمل چیزی نخورید.
- استحمام : صبح روز عمل دوش بگیرید.
- عدم مصرف آرایش : از مصرف آرایش، لاک ناخن و عطر خودداری کنید.
- همراه داشتن مدارک : مدارک شناسایی و کارت بیمه خود را همراه داشته باشید.
- مصرف داروهای تجویز شده : داروهای تجویز شده توسط پزشک خود را طبق دستور مصرف کنید.
در روز عمل
- پوشیدن لباس مناسب : لباسهای راحت و گشاد بپوشید.
- رسیدن به موقع : حداقل یک ساعت قبل از زمان تعیین شده در بیمارستان یا مرکز جراحی حاضر باشید.
- ارائه اطلاعات : اطلاعات پزشکی خود را به پرسنل بیمارستان یا مرکز جراحی ارائه دهید.
- انتظار برای عمل : قبل از عمل، در اتاق انتظار منتظر میمانید تا نوبت شما فرا برسد.
- بیهوشی : در طول عمل، تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرید و هیچ دردی را احساس نخواهید کرد.
مراقبت های بعد از جراحی لوزه
اگر مشکلات لوزه ها خیلی زیاد باشد مصرف دارو در درمان آن ها موثر نبوده و در چنین شرایطی نیاز به جراحی لوزه ها خواهد بود. برای اینکه بهترین نتیجه از عمل لوزه ها به دست آمده، فرد دچار عوارض خاصی نشده و روند بهبودی کوتاه شود لازم است تا فرد نکات و دستوالعمل هایی که در ادامه آورده شده است را به دقت رعایت نماید.
مراقبت های کوتاه مدت بعد از جراحی لوزه ها چیست؟
- پس از هر وعده غذایی اقدام به شستن دهان خود توسط سرم نمکی کنید.
- بعد از گذشت 7 روز می توانید اقدام به استحمام و دوش گرفتن نمایید.
- داروهایی که پزشک برای تان تجویز کرده است را به طور کامل و طبق دستور مصرف استفاده کنید.
- به هیچ عنوان اقدام به مصرف خودسرانه داروها نکنید زیرا مصرف داروهایی مانند داروهای استروئیدی موجب کاهش غلظت خون و در نتیجه بالا رفتن احتمال خونریزی می شود.
- حداقل 7 روز بعد از عمل لوزه جهت چکاپ و معاینه مجدد به پزشک خود مراجعه کنید.
- حداقل به مدت 4 روز بعد از جراحی استراحت کرده و تا حد ممکن از انجام فعالیت ها و ورزش های سنگین خودداری کنید.
- لازم است طی 1 هفته ابتدایی بعد از جراحی لوزه ها اقدام به مصرف نوشیدنی های سرد، بستنی، فرنی، سوپ و به طور کلی مواد غذایی نرم و آبکی نمایید.
- داشتن مشکل در حرف زدن، سختی در غذا خوردن، بروز گلو درد و گوش درد، به وجود آمدن لایه ای سفید رنگ بر روی زخم و متورم شدن زبان کوچک از عوارض شایع این جراحی بوده، به تدریج و بعد از حدود 14 روز برطرف می شود.
چه زمانی عمل لوزه یک اقدام مهم و ضروری می باشد؟
ممکن است به صورت ناگهانی لوزه های شما بسیار متورم شوند و حتی سبب بسته شدن راه تنفسی در شما شود. در این مواقع و در صورت مواجه شدن با این موارد ضروری است تا بیماران فورا برای جراحی لوزه خود اقدام کنند. در پی این انسداد افراد با خر و پف ، مشکلات تنفسی و آپنه و غیره رو به رو خواهند شد.
افراد در صورت ابتلا به عفونت های لوزه چه علائمی دارند ؟
در صورت ابتلا به هر یک از علائم زیر شما نیز به بیماری عفونت لوزه مبتلا شده اید ، در نتیجه در صورت تشدید و عدم بهبودی آن ها لازم است تا جهت انجام پروسه جراحی لوزه نیز به پزشک مراجعه کنید.
- تغییر به مرور صدا
- بد بویی دهان
- تورم و التهاب هر دو لوزه
- تغییر رنگ و قرمز شدن لوزه ها
- تب بالای 40 درجه بیمار
- خر و پف کردن به هنگام خواب
- احساس لرزش همراه با سر درد های شدید
- تکلم با صدایی از داخل بینی
- احیای درد در گوش میانی به علت تورم لوزه ها
- کاهش میزان اشتها
- احساس خستگی در طولانی مدت
چگونگی رعایت تغذیه بعد از جراحی لوزه ؟
با توجه به برداشت لوزه ها ، افراد در این ناحیه احساس درد و سوزش بسیار زیادی در یک هفته ابتدایی خواهند داشت ، در نتیجه بلع غذا و نوشیدن برای آن ها سخت خواهد شد. یکی از موارد بسیار مهم بعد از جراحی لوزه تغذیه افراد می باشد. برای آن که در این مواقع بتوانید غذای مفید مصرف کنید و به فرایند بهبودی نیز کمک کنید ، بهتر است از مواد غذایی خنک مانند انواع بستنی ها و اسموتی های روان استفاده کنید. خوردن غذا های خشک و نیاز به جویدن ممکن است سبب بروز خونریزی شود ، در نتیجه از مصرف ان ها تا بهبود کامل بپرهیزید. به مرور و با بهبودی نسبی می توانید به روتین غذایی گذشته خود باز گردید.
انواع عفونت های لوزه
ویروسی : افراد در صورت ابتلا به عفونت ویروسی لوزه ها ، دارای علائمی همچون تب بسیار بالا ، سرفه هایی بسیار شدید و احساس سوزش خواهند بود. این عارضه معمولا با مصرف یک دوره دارو بهبود پیدا می کند بدون آن که به جراحی نیاز باشد.
باکتریایی : مدت زمانی که افراد به نوع باکتریایی لوزه مبتلا می شوند بسیار بیشتر از نوع ویروسی آن خواهد بود. در واقع این عارضه با دارو درمان نمی شود و نیازمند جراحی لوزه خواهد بود. عدم درمان لوزه ها در این مواقع با تاثیرات منفی بر عملکرد سینوس ها همراه می باشد.
یک نکته مهم درباره عمل لوزه
از جمله شایع ترین شکایاتی که افراد پس از جراحی لوزه دارند این است که با خوردن غذاهای سفت و جامد دچار خونریزی می شوند. در صورت مواجهه با این شرایط:
- خونسردی خود را حفظ کرده و آرام باشید.
- برای شستشوی دهان خود از تکه های یخ و آب سرد استفاده کنید.
- از بیرون بر روی گلو و گردن خود کمپرس آب یخ بگذارید.
- در نهایت و در صورتی که با انجام فعالیت های ذکر شده قادر به کنترل خونریزی نبودید به پزشک خود مراجعه بفرمایید.